torsdag 26. desember 2013

Marius med rund sal til mitt flotte fadderbarn

Da er romjulen her og det begynner å bli på tide å starte med å vise frem årets egenproduserte julegaver.  For å holde den røde tråden fra forrige blogginnlegg velger jeg å vise frem gaven som ble ferdig først. Denne gaven skulle i utgangspunktet bli ferdig til juli, men tiden frem til da gikk så alt for fort så det ble en julegave i stedet.

Denne gaven lå under juletreet til mitt første fadderbarn, og ut i fra tilbakemeldingene ser det ut til at den falt i smak også.


Mønsteret er (selvsagt) det kjære Mariusmønsteret. Oda som var mottakeren til denne julegaven prøvde nemlig på seg min lilla mariusgenser tidligere i år. Hun var så fin i den. De verste var at den var ikke så alt for stor til henne heller så skulle hun ha noe å vokse i så fant jeg ut at jeg måtte strikke samme størrelse som til meg selv. Jeg valgte å strikke ermene noe kortere enn på min egen.

Klok av skade valgte jeg denne gangen å strikke ribbekant i stedet for perlestrikk. Dette for å hindre at genseren krøller seg oppover.

Denne gangen strikket jeg genseren i karisma. Jeg har ikke prøvd dette garnet tidligere, men jeg ble veldig positivt overrasket både når det kom til pris og kvalitet. Jeg håper genseren holder seg fint etter vask også. Heldigvis er moren til Oda, som er min bonussøster Nina, en flink strikker selv og hun vet derfor hvordan plaggene skal tas vare på. Det er veldig kjekt å gi bort strikkede ting til folk som tar vare på det og ikke minst bruker plaggene.

På ravelry har jeg lagt ut nøye beskrivelser av strikkeprosessen. Siden kanskje ikke alle er der inne legger jeg også med notatene nedenfor.


Ermer:
Når jeg strikker gensere eller jakker strikker jeg alltid ermene først. Dette fordi det er så deilig å ha de ferdige når bolen er ferdig strikket siden det er to av dem. Ermene strikket jeg 50 cm før jeg satte av ti masker på en hjelpetråd.

Kanter
Jeg strikket alle kantene både nederst på bolen, på ermene og i halskanten i ribbestrikk. Jeg strikket to vridd rett og to vrang.

For- og bakstykke:
Jeg valgte å legge opp bolen på pinne 3,5 og strikke hele bolen med denne pinnestørrelsen. Dette for å få en litt større og videre kant nederst. For- og bakstykket er som ermene også strikket lengre enn det sto i oppskriften. Jeg strikket ca 8-10 cm lengre enn oppskriften. Jeg strikket 10 cm før jeg begynte å fell inn til midje. Jeg strikket 5 cm mellom hver felling. Selve midjen strikket jeg ca 6 cm, en cm lengre enn oppskriften. Når jeg skulle øke igjen strikket jeg også 5 cm mellom økingene.

Mønster
For å få frem mønsteret godt strikket jeg slik at den hvite fargen ble den dominante i mønsteret. Hvit (brun) i venstre hånd og kastet med cerise i høyre hånd. For å få en minst mulig synlig overgang i mønsteret begynte jeg mønsteromgangen bak venstre skulder. Da vil ikke mønsterovergangen være spesielt synlig i bruk. På de første mønsteromgangene flyttet jeg også mønsteret litt for å få en mindre synlig overgang i mønsteret.

Montering
Maskene under armhulen brukte jeg metoden 3 needle bind of for å få sammen. Jeg droppet dermed sammensyingen under ermene og strikket maskene sammen i stedet. Dette for å få det penest mulig.

Hals: 
Jeg valgte å felle inn til 100 masker når jeg skulle stikke halsen på genseren. Ut i fra oppskriften skulle det egentlig ha vært 120 masker på halsen. Jeg droppet også perlestrikket hals og strikket halsen som sagt i ribbestrikk i stedet. Jeg strikket 7 omganger ribbestrikk.


Oppskrift: Marius- genser med rund sal av Unn Søiland Dale. 

Publisert i: Sandnes Tema 15, Til fjells klassikere. Marius strikkebok. Sandnes tema 29, Marius. 

Garn: Garnstudio DROPS karisma superwash og Smart fra Sandnesgarn. 

Farger: Bunngarge Cerise (karisma), hvit (karisma), brun (smart) 

Størrelse: small 

Pinner: 3 og 3,5

Vekt: 578

17 kommentarer:

Anne sa...

Nydelig genser, helt fantastisk rosafarge! Du er så flink:) Veldig gode notater og mange smarte valg du har gjort. Den sammensyingen under ermene blir mye finere masket sammen. Jeg strikker mest top-down når jeg strikker genser og da slipper jeg det ;) syns også det var lurt å strikke med mønsterfargen i venstre hånd for å få frem mønsteret, det hadde jeg ikke kommet på.

Tusen takk for så koselig kommentar hos meg :)
Kos deg videre i romjulen!

Stine sa...

Nydelig flott genser :) Aldri tenkt på karisma til Marius, kanskje det må prøves.

Birgitte sa...

Flott julegave i spreke farger! Greit at mottaker prøvde en genser først, slik at du fikk peiling i forhold til størrelse:)

LindaE sa...

Igjen: du er ein meister til å finne fine fargar til mariusmønsteret! Heldig fadderbarn:-)

Elin sa...

Veldig flott genser! Du er kjempeflink til å sette sammen farger som passer. Den rosafargen var veldig fin. Veldig fin julegave, da. :) Ha en fortsatt fin romjul! :)

Janes hobbykrok sa...

Kjempeflott genser. Jeg liker rundfelling veldig godt. Fin farge også.

Ellen Kristin sa...

Kjempefin genser, og flott fargekombinasjon :)

Judith sa...

Kjempefin genser. Tusen takk for informative og nyttige notater, strikker nemlig min første voksen-Marius nå, og lytter gjerne til erfarne Mariusstrikkere. Ha ei fin romjul.

LisaM sa...

Flott genser! :)

Bundingen sa...

Kjempefin Marius! Nydelige farger og god fasong! Et blinkskudd spør du meg! Tenker det er en glad mottaker.

Fortsatt god romjul!

Klem

marianne sa...

Fin genser du har strikket, denne vil jeg tro mottaker setter pris på :) Mange andre fine strikketing hos deg også! Ha ei fortsatt god romjul!

mimouna sa...

Flott Marius i spreke farger. Det ble nok en populær gave! :)

Maya sa...

Fantastisk fin genser! Denne gjorde meg bare mer gira på å hive meg rundt og prøve å strikke en genser med mønster igjen. (etter at den forrige lå i 18 år og bolen ble en pute til slutt)
Så nå er Mariusboka bestilt!
Hva er favorittgarnet ditt til en Mariusgenser? Vil gjerne ha en Mariusgenser som ikke er så tjukk at den kun egner seg på fjellet og -20.

Hanne sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar. Mitt favorittgarn til Mariusgenseren må være Sandnes alpakka. Elsker Mariusen min som er strikket i det garnet.

Maya sa...

Tusen takk for svar. Prisen på DROPS Merino Extra Fine og Karisma er jo veldig fristende. Har du erfaringer fra disse. Er de like myke og lette som alpakka?

Anne sa...

Hei jeg har også strikket denne i str S men den ble ikke like fin og tettsittende dom din....kanskje du kan gi meg noen tips hvis du får se bilde av genseren. Hvis du har tid��Du finner meg på face som Anne Hagane
Jeg må jo bare strikke en til for det er jo mere tettsittende jeg vil ha....

Tove Mathisen sa...

Skal igang nå og strikke Marius med Karisma garn. Mitt "problem" er at jeg har oppskriften med rundfelling fra Sandnes garn strikket i Sisu med strikkefasthet 27m og Karisma har 21m så hvordan gå riktig maskeantall da?