lørdag 9. juli 2011

Garnvurderinger

Redigiert januar 2014

Dette innlegget har jeg gnagd lenge på. Jeg har lest flere blogginnlegg der flere deler sine garntips og vurderinger. Tenkte kanskje jeg også skulle gjøre det siden jeg har satt pris på at andre har gjort det. Det er litt ulike vurderinger jeg har vektlagt, alt hva jeg har strikket av de ulike garntypene. Bomull er jeg ikke så glad i å strikke i så jeg har utelatt det. Tar også bare med noen av garntypene jeg har strikket med.

Generelle tips:
Fargeutvalget til Rauma/PT er veldig stort og bra.
Drops design har veldig fine priser (billig) på garnet sitt.
123knit.com har billig garn, og kjempe rask levering.

Alpakka: Når det kommer til ren alpakka så har jeg gjennom årene endret syn på Sandnes Garn sin Sandnes alpakka. For noen år siden strikket jeg en lue i garnet. Den ble helt uformelig og slamsete. I etterkant har jeg strikket meg en mariusgenser og den har jeg bodd i siden den ble ferdig. Ingen sigin på den. Jeg tror årsaken til at den første luen jeg skrev var enten dårlig oppskrift, feil valg av garn eller at jeg strikket for løst. Jeg anbefaler nå derfor denne alpakkaen etter at jeg har opparbeidet meg mer erfaring både med garnet i seg selv og som strikkerske. Obs garnet er glatt så trådene må festes skikkelig, ikke knytes for da går de lett opp (ja, jeg har erfart knuter som går opp).
Drops Alpaca strikket jeg en del av tidligere og likte det godt. Jeg har blant annet strikket sjalet dream stripes (Ravelry, bloggen) i alpakken fra drops, noe jeg er veldig fornøyd med resultatet på. Denne alpakkaen er imidlertid tynnere enn sandnes sin og det gjør at jeg ikke strikker så mye i det garnet nå. 
Jeg har noen nøster tynn alpakka fra du store alpakka liggende. Har ikke strikket med det garnet, men det virker veldig mykt og deilig. Skal evaluere det senere når jeg har noe å evaluere det ut i fra. Superfine alpakka fra Viking er en tykkere alpakka variant som jeg har strikket en hals i. Etter en vinters bruk er jeg veldig fornøyd med hvordan halsen holder seg. Nupper ikke, og er myk.
Superwash til pinn 3,5.
Mange liker ikke superwash garn, men jeg synes superwash er veldig greit til sitt bruk, spesielt gensere som blir mye brukt, og i gaver. Det plagget jeg har brukt aller mest i superwash er Mariusgenseren min strikket i Smart fra SandnesGarn. Den holder seg kjempe fint, og er vasket mye. Ikke noe nupping. Jeg vet flere erstatter smart med rubin fra spar kjøp. Jeg har heklet et teppe i dette garnet og strikket en Marius genser. For meg er smart og rubin er garn som kan erstattes med hverandre. Smart har kanskje bedre fargeutvalg, men rubin er mye billigere. Fargemessig liker jeg utvalget til smart bedre, men det er jo en smakssak. Falk fra dalegarn er også et alternativ. Greit å strikke med, forholdsvis bra fargeutvalg, og plaggene holder seg bra. Har strikket blant annet denne genseren i falk. Pt5 sport fra PT er et av mine favoritt garn. Jeg har både strikket votter, sokker og tunika i garnet. Plaggene holder seg fint etter vask, og er slitesterke. Garnet finnes i kjempe mange fine farger. Merino extra fine fra drops design. Deilig å strikke med, men man må være forsiktig når man skal tørke større plagg siden det kan sige om det ikke tørkes riktig.  Har blant annet strikket en hals i garnet som ble veldig myk og god. For å hindre at større plagg siger har jeg hørt at det er lurt å gå ned på pinnestørrelse.
Babyull
Drops babymerino er min favoritt når det kommer til babyull. Et veldig godt garn å strikke med. Det er på en måte litt luftigere enn annet babygarn. Lanett superwash fra SandnesGarn og Dale baby ull fra dalegarn er også gode alternativer, og likestilt hos meg. Gode å strikke med, og jeg bruker de om hverandre alt etter hvilken farge jeg vil ha. Siden jeg har gitt bort de aller fleste plaggene strikket i babyull har jeg få preferanser på hvordan de holder seg etter bruk.

Ullgarn
Når det kommer til tynt 100% ullgarn har jeg erfaring fra hovedsakelig tre typer. To av de er 2-tråds merino ull fra nøstebarn og New Zealand lammeull. New zealand lammeull kjøper fra en av mine favoritt nettbutikker 123knit.com. Disse garnene er så og si, om ikke helt identiske. Om man sammenligner prisene går imidlertid new zealand lammeull soleklart av med seieren. Jeg synes også at New Zealand er hakket bedre å strikke med enn 2-trådsen. Når det kommer til holdbarhet av plaggene har jeg kun 2-tråds fra nøstebarn å referere til, og den er utelukkende positiv. Har strikket to bukser i garnet, og de holder seg ekstremt bra etter mye bruk. En annen favoritt når det kommer til tynt ullgarn er Shetland soft som jeg kjøper fra Malsen og mor, en annen soleklar favorittbutikk. Ulempen med shetland soft er lukten, og bør derfor vaskes før man strikker med det. Garnet er tilsatt en slags olje som gjør at det lukter litt intenst. Til vask av garnet vil jeg anbefale montermønster sin metode. Shetland soft er veldig godt å strikke med og garnet har et fargeutvalg akkurat etter min smak. Plaggene blir også veldig gode og myke etter vask.
Rauma sin finull har et fantastisk utvalg med farger, og votter (Feks. selbuvotter) i dette garnet blir noe av de beste vottene jeg har strikket.

Ullgarn til toving
Til tynne tovede votter vil jeg anbefale pt2. Jeg har ikke brukt mine enda, men fasongen ble veldig bra når jeg brukte oppskriften fra strikk til nøstebarn. Et lite tilleggstips: Til en smal damehånd vil jeg anbefale å felle inn åtte masker på hullradomgangen (som på herrestørrelsen) og ellers følge oppskriften til damestørrelsen. Da blir vottene perfekte i pt2. Ulempen med pt2 er at det tover litt dårlig, i hvert fall i mine vaskemaskiner.

Eskimo fra drops design synes jeg passer best til toving av vinvesker ect. Har strikket votter (grå) og tovet i dette garnet, men de ble veldig tykke. Har også strikket luer som ikke skulle toves i garnet. De nupper noe forferdelig.

Jeg har nå strikket en del votter (som disse) i Fritidsgarn fra Sandnes Garn. Jeg synes at de er vanskelige å få riktig størrelse på selv om oppskriften er tilpasset garnet. Må tove de mange ganger, og allikevel synes jeg de blir store. Opplever det samme med pc-vesken jeg også har strikket. Jeg har også strikket en del tovede votter i østlandsgarn (enkel tråd, med samme oppskrift som linket under fritidsgarn) kjøpt på nille. Dette garnet er billig, men jeg synes vottene blir mye finere i størrelsen enn når jeg har strikket vottene i fritidsgarn. Etter mye bruk over flere sesonger blir imidlertid vottene noe slitt.

Blandingsgarn:
Lima og nepal fra Drops design er nydelige garn å strikke med. Veldig mykt garn. De er begge en blanding av 65% ull og 35% alpakka, men Nepal strikkes på en tykkere pinne enn Lima. Litt lite fargeutvalg i disse garntypene. 
Sterk fra du store alpakka er et veldig mykt og deilig garn. Garnet er en blanding av 40% alpakka, 40% merinoull og 20% nylon. Noen sier garnet siger, og jeg har vel erfart det litt selv også. Har strikket et par sokker i sterk og de siger litt, men ikke så mye at det er et stort problem. 

Strømpegarn:
Når det kommer til tynt strømpegarn er arwetta strømpegarn fra 123knit et godt garn å strikke med, og sokkene blir kjempe fine og tynne. Et stort minus med arwetta er at sokkene nupper etter litt bruk. Sisu fra SandnesGarn er også et godt alternativ, men det er litt stivere å strikke med. Sokkene holder seg imidlertid mye bedre etter litt bruk. Som nevnt er pt5 sport fra PT en stor favoritt hos meg, og det gjelder også som strømpegarn. Dette garnet er egnet til strømper strikket på pinne 3,5. En annen favoritt å strikke tykke strømper med er Perfect fra SandnesGarn. Fargeutvalget er dårlig i Perfect, så pt5 kommer nok et lite hode foran. Perfekt er imidlertid også et godt strømpegarn.

Generelt
Wollmeise (både merino og twin) er en soleklar favoritt når det kommer til sjalstrikk hos meg. Ingen over og ingen ved siden. Utrolig mykt, og fargene til wollmeise er jo helt fantastiske. Plagg strikket i wollmeise holder seg også veldig godt etter bruk. En av mine soleklare favoritter.
Jeg kunne skrevet om dette vel og lenge, og kommet med flere tips. Jeg får imidlertid ha det til gode slik at dette innlegget ikke blir lengre enn et vondt år. Det kan tenkes at jeg kommer til å tilføye noe på denne listen om det dukker opp noen gode tips fra dere lesere.

18 kommentarer:

Elisabeth sa...

Fint med garnoversikter fra strikkere. Jeg er enig i mye av det du sier, men uenig i noe også. Slik vil det alltid være, vi har forskjellig smak :) F.eks. har jeg aldri opplevd at store plagg i Drops Merino Extra Fine siger. Jeg har strikket mange gensere i garnet, og ingen av dem siger. Lurer på om det har noe å gjøre med strikkefasthet og pinnestørrelse :)

Fru Keilegavlen sa...

Så bra!! Kjekt med ei slik oversikt. Har du erfaring med pickles sitt garn og Viking?
Eg har og blitt veldig glad i Wollmeise og er og veldig glad i Drops Alpakka.
Lykke til med oppgåveskrivinga.

Monstermønster sa...

Artig å høre andres vurderinger! Av babyull kan jeg anbefale Raumas babygarn, det er det av babygarnene som nupper minst i bruk (vi er en familie med nuppere).

Og tynn alpakka fra Du store Alpakka er min alpakkafavoritt! Anbefales det og!

Jordmor-Hanne sa...

WoW! Litt av en jobb du har gjort her. Takk for mange gode tips!!

Vanilje sa...

Kjempebra innlegg, spennende å høre andre sine meninger om garnet vi omgir oss med :)

Unknown sa...

Tusent akk for gode tips! Innlegget er lagret i favorittene mine, slik at jeg kan gå hit hvis jeg leter etter noe :)

duBedåre sa...

Tusen takk for grundig gjennomgang av mange kjente og kjære garntyper. Interessant å lese om dine erfaringer med dem. Vil bare spørre om du har noen erfaring med slitestyrken på Arwetta strømpegarnet? Jeg syns som du det er deilig å strikke med, men strikket meg et par sokker i vinter som ikke engang kan brukes som myggnett nå, de er så tynnslitte under hele foten at de er helt gjennomsiktige... Litt skuffa, for kunne godt tenkt meg å strikke mange sokker i alle de flotte fargene! Er det bare jeg som subber ekstra mye med beina, eller er garnet slitesvakt?

strikkelisa sa...

Wow, imponerende innlegg med massevis av godt lesestoff. Interessant å lese om erfaringene du har gjort deg. Jeg er rimelig enig i det du skriver. Jeg elsker fargeutvalget til Rauma, NZL fra Filcolana og Tynn Alpakka fra DSA. Strømpegarnet fra Arwetta synes jeg er litt bomullsaktig å strikke med, men til bruksplagg (har ikke laget sokker av det, faktisk), holder det kjempegodt.

Anonym sa...

Veldig bra innlegg! Takk for gode tips og vurderinger!

♥ Medusas verden ♥ sa...

Dette innlegget var akkurat hva jeg trengte. Fikk anbefalt Rubin garn til å strikke "Marius" i, og søkt litt rundt ang. dette garnet. Og mye positiv tilbakemelding har det vært å spore, og etter å ha leste dette innlegget er jeg ikke i tvil lengre. Nå blir det Rubin garn. Takk!!!

Mammanita53 sa...

Takk for anmeldelsene på garn.Skulle det vært på alle sidene der de selger garn også.E var så fortvilet for ei stund sia.Kjøpte garnet Big fabel og strikka en osloanorakk av garnet.Det var blanding av 75% Ull, 25% Polyamid.
Genseren var så fin.Og e stolt.Heilt til e hadde vasket den på det fineste ullprogrammet som var enda at det sto at maskin vask var heilt greit med det garnet.Tenkte den va no ikke skitten så e vaska den så forsiktig.Holdt på svime av.Garnet hadde farga av.(Genseren var rosa og hvit)Og blitt store huller på.Aldri mer skal e bruke det garnet.Fikk vite da e kontakta dem at grunnen til at de skulle slutte selge det Drops garnet var av den grunn.Var sjokkert da de fortsatt solgte det enda de visste om problemet.Fikk igjen penger for garnet,men alle timene for alt arbeidet det ga de blaffen i!Dårlig gjort.Ligge mye arbeid bak store osloanorakken

Anonym sa...

Flott å få en slik oversikt :). Akkurat hva jeg trengte.
Johanna

Unknown sa...

hei, veldig kjekt med en sånn oversikt. lurer på bommull, har du noen erfaring med noe? har et barnebarn som har fått atopisk eksem så han skal ikke ha ull på kroppen.

Unni sa...

Tusen takk for det arbeidet du har gjort, for oss andre strikkere! Her satt jeg med et fenomenalt vakkert koftemønster som skal strikkes i Sterk. Anbefalt pinnestr. 3,5, . Men når du erfarer at plagget siger, blir jeg usikker. Tror du pinnestr. og strikkefasthet kan ha noe å si ?
Hvilket annet, mykt og lett garn anbefaler du?
Sterk er 137m på 50 G.

Unni sa...

Deler gjerne min erfaring Ang Drops baby merinoull. Koftenmjeg strikket så ut som hun var utslitt før den kom i bruk. Nupper og loer over hele jakken. Babyjakke i det garnet gikk rett i søpla.
Koftenmjeg strikket i Baby ull fra Sparkjøp er som ny etter flere vask. Nupper ikke.

Hanne sa...

Takk for alle hyggelige kommentarer på dette innlegget. Det begynner å bli en stund siden jeg skrev det nå, men kjekt at det fortsatt blir satt pris på. Jeg må pressisere at dette er jo mine personlige erfaringer og oppfatninger og baseres bare på min egen strikkeerfaring.

Unni: Jeg vet flere som har strikket mye lekekrt i Sterk og er veldig fornøyd med garnet, og ikke har hatt problemer med at det siger. Pinnestørrelse og strikkefasthet har absolutt noe å si. Noen strikker løst og andre strikker fastere. Hvis du strikker løst vil jeg anbefale å gå ned på pinnestørrelse. Jeg vil ikke fraråde deg å bruke Sterk da jeg mange er veldig begeistret for garnet, men vær obs på pinnestørrelse og om du strikker løst. Om du ønsker å strikke i annet garn foreslår jeg Sandnesgarn Smart, Drops Karisma, eller eventuelt Drops Lima.

Unknown sa...

Hei Hanne! Kan du hjelpe meg? Jeg fant en genser som liker veldigpå finn.no.Den koster over tusen kroner - stor penger for meg, så ville jeg bli sikker på kvalitet også. Jeg vet veldig lite om garn . Er NEPAL garn godt i BRUK? Nupper det? Holder form?

Hanne sa...

Hei ukjent. Jeg la faktisk opp til en genser i Nepal i går. Ga bort en slik genser i Nepal for noen år siden og den er i bruk enda og holder seg kjempe bra. Jeg har selv ikke erfart at Nepal hverken nupper eller siger, og synes personlig at det er et godt garn til en rimelig penge.