torsdag 28. mars 2013

Ny Mariusgenser til påske

Dette er et prosjektet jeg har planlagt i lengre tid. Fjoråret, da jeg ikke kjøpte garn, ble blant annet brukt til å planlegge det store prosjektet jeg skulle belønne den gode innsatsen med. Jeg bestemte meg raskt for at jeg bare måtte ha (enda) en ny Mariusgenser siden det er og blir mitt favorittmønster. Fra før hadde jeg to ribbestrikkede Mariuser og en ribbestrikket Mariusvest. Valget denne gangen falt på en Mariusgenser med rund sal, noe jeg ikke angrer et sekund på. Så glad som jeg er i Mariusmønsteret blir jeg ikke forundret om det blir enda en Marius med rund sal, men i andre farger.


Fargevalget på drømmemariusen kom nok ikke som en overraskelse på noen. Lilla var et selvsagt valg og det første valget som ble tatt etter jeg bestemte meg for å strikke meg enda en marius. Et lite overraskende innslag ble det imidlertid mønsterfargen. Jeg har lenge hatt et litt anstrengt forhold til gul som følge av overeksponering fra mor i barndommen. Det ser ut til at traumene begynner å legge seg og jeg har fått skikkelig sansen for okergul i små mengder i det siste. Som tredje farge valgte jeg hvit. Jeg var imidlertid litt redd for å bli litt blek i ansiktet hvis jeg fulgte oppskriften og strikket halsen i hvit. Jeg valgte derfor å strikke halsen i lilla i stedet for hvit. En annen endring jeg gjorde på halsen var også å felle inn til 100 masker i stedet for 120 masker. Jeg strikket den også i glattstrikk med en brettekant som jeg sydde inn etterpå.

Valget av garn var nok det som tok lengst tid under prosessen. Jeg har vært innom mange mulige garntyper, men er veldig fornøyd med det jeg endte opp med. Genseren er strikket i Sandnes alpakka og er derfor ekstremt myk og deilig. Jeg kommer garantert til å strikke meg flere gensere i dette garnet.

Jeg greide jo selvsagt ikke å dy meg og har gjort noen små endringer utenom halsendringene også.

Både ermene og bolen strikket jeg lengre enn oppskriften. Ermene målte 53 cm før jeg satte ti masker på en hjelpetråd. Jeg har det friskt i minne at jeg strikket ermene for korte sist gang jeg strikket meg Mariusgenser og jeg ville virkelig ikke gjøre den feilen igjen. Jeg liker at ermene er så lange at jeg kan trekke de godt fremover og nesten over alle fingrene.

For- og bakstykke:
Jeg valgte å legge opp bolen på pinne 3,5 og strikke hele bolen med denne pinnestørrelsen. Dette for å få en litt større og videre kant nederst. På kanten nederst på bolen strikket jeg dobbelt perlestrikk i stedet for enkelt. Dette gjorde jeg for å slippe bakoverstrikk da jeg plutselig oppdaget at jeg hadde vært litt vel ivrig i arbeidsprosessen. I etterkant angrer jeg litt på at jeg strikket kanten nederst på genseren i perlestrikk siden den vrenger seg litt oppover. Dette er ikke et så stort problem fordi kanten vrenger seg ikke så mye når plagget er på, men det er jo en liten detalj som strikkere fort kan henge seg litt opp i. For- og bakstykket er som ermene strikket lengre enn det sto i oppskriften. Jeg strikket ca 10 cm lengre enn oppskriften. Jeg strikket 12 cm før jeg begynte å fell inn til midje. Jeg strikket 5 cm mellom hver felling. Selve midjen strikket jeg ca 6 cm, en cm lengre enn oppskriften. Når jeg skulle øke igjen strikket jeg også 5 cm mellom økingene.

Mønster:
For å få frem mønsteret god strikket jeg slik at den gule fargen ble den dominante i mønsteret. Gul (hvit) i venstre hånd og kastet med lilla i høyre hånd. For å få en minst mulig synlig overgang i mønsteret begynte jeg mønsteromgangen bak venstre skulder. Da vil ikke mønsterovergangen være spesielt synlig i bruk. Må de første mønsteromgangene flyttet jeg også mønsteret litt for å få en mindre synlig overgang i mønsteret. Nedenfor er det et bilde av baksiden av genseren. Overgangen vises litt ved venstre skulder, men jeg er fornøyd med at den ikke er synligere enn den er.

Montering:
For å få sammen maskene under armhulen brukte jeg metoden 3 needle bind of. Jeg droppet dermed sammensyingen under ermene og strikket maskene sammen i stedet. Dette for å få det penest mulig.


Garn: Sandnes Alpakka
Pinner: 3 og 3,5
Garnforbruk: 9 nøster av hovedfargen, et nøste okergul og noen få gram med hvit.
Farger: Lilla 5037, gul 2527, hvit

Ravelry

Og til slutt vil jeg ønske dere alle flotte lesere en riktig god påske. Hittil har påsken vært veldig innholdsrik og fantastisk for min del.

22 kommentarer:

Bundingen sa...

Lekker genser som du kler godt! Marius er Marius, og lilla er lilla. Liker begge deler kjempegodt!
Artig å lese om endringene du har gjort. Tips å ta med seg videre.

Fortsatt fin påske til deg!

Klem fra Ingunn

Flowermouse Design ❀ Lone sa...

Nydelige farger. Har stor sans for å tenke utenfor boksen!!! Kler deg godt - og en sikker hit i påsken!!! God påske!!!!

GryHege sa...

Kjempefin genser Hanne!
Utrolig kledelig til deg i flotte farger.
Fortsatt god påske!

Judith sa...

Herlige farger. Skjønner godt du er fornøyd. Ha ei fortsatt fin påske.

Elins Strikkeri sa...

For ein flott og kledelig Marius du har strikka deg,digger fargevalget ditt!! Fortsatt god påske til deg:))

Gitte sa...

Flot! Skønne farver.

Unknown sa...

Knallfin, kule farger :-)

Blåbærlina sa...

så fin den ble!!
deilig med genser i yndlingsfargen!
God påske!

Elin sa...

Nydelig Marius:-) Jeg elsker også lilla, så jeg skjønner deg godt. Så fint å ha flere gensere i forskjellige farger. Jeg er flink til å strikke til andre, men det er sjelden det blir laget noe til meg selv. Ønsker deg en riktig god påske og nyt fridagene!

Kristin sa...

Utrolig lekker genser i fantastisk fargekombinasjon:)))

Laila sa...

Nydelig genser i flotte farger :-)

Siren sa...

Helt fantastisk fin var den!:)

Martine sa...

Takk for koselig kommentar på min mariusgenser. Jeg har skrevet det på uformelt, men må bare skrive her også; din ble skikkelig kul! Herlig fargekombo, som jeg aldri i verden ville tenkt på selv.
Jeg har også lagt på mange cm på lengden på min, og det er jeg glad for. Oppskriften er aaaltfor kort, etter min mening.
Jeg tror nok snart jeg må teste ut Sandnes Alpakka. Har bare hørt skryt om det garnet, så det er vel verdt prisen ;)

Siddis back home sa...

Så nydelig den var i de flotte fargene på den flotte dama med den fine navnet! ;-)

Jane sa...

Åååå, denne var lekker!! Og du ser jo helt smashing ut i den :)
Nydelig fargevalg.

strikkedilla sa...

Nydelig Marius i litt andre farger. Holder på med den samme genseren til meg selv, og har derfor lest dine tips i forhold til lengden. Jeg er ferdig med armene og bolen og skal strikke de inn på en rundpinne senere i dag. Jeg har også strikket armene og bolen en del lengre, men ikke så mye som deg. Så håper den passer. Har målt og tenkt om og om igjen. Jeg har prøvd meg på en variant i bomullsgarn denne gangen. Så får vi se om jeg angrer på det. Var veldig fin i alpakka.

Bente sa...

Ååå! Lekker, lekker! Skikkelig stilig fargekombinasjon.

LisaM sa...

Kjempefin Marius:)
Lekkert fargevalg altså!!:)

Katrine sa...

Flott genser! Alltid gøy å se en ny mariusvariant :)

Guro sa...

Så flott mariusgenseren din ble:-) Kult fargevalg! Det er så morsomt å se alle de forskjellige fargevariantene på denne genseren rundt omkring.

Trikada sa...

Tre bela svetero

Sissel sa...

Nydelige farger på genseren din og herlige bilder:)